Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Τεχνική Decoupage και συμβουλές..





Τα πρώτα βήματα της τεχνικής Decoupage:


1. Ξεκινάμε κόβοντας το μοτίβο ή το σύνολο των μοτίβων που θα χρησιμοποιήσουμε στο έργο μας.

2. Περνάμε με gesso ή primer την επιφάνεια μας, αφού προηγουμένως την έχουμε τρίψει ελαφρά (σε περίπτωση που πρόκειται για ξύλινη επιφάνεια) με γυαλόχαρτο και αφού στεγνώσει επαναλαμβάνουμε το τρίψιμο, ελαφρά αυτή τη φορά.

3. Συνεχίζουμε βάφοντας το αντικείμενο μας στο επιθυμητό χρώμα.

4. Τοποθετούμε το σχέδιο, που έχουμε ήδη κόψει, πάνω στο αντικείμενο και αρχίζουμε με ένα μαλακό πινέλο, να περνάμε την κόλλα προσεχτικά και με απαλές κινήσεις, για να μην ζαρώσει, από το κέντρο προς τις άκρες του μοτίβου.


5. Στη συνέχεια χρησιμοποιούμε διάφορες φωτοσκιάσεις, ζωγραφικές εμπνεύσεις και χρωματικά εφέ, για να διακοσμήσουμε περαιτέρω την επιφάνεια μας.

6.Τελειώνουμε με πολλαπλές στρώσεις από βερνίκι νερού ή νεφτιού, σατινέ, ματ, ή γυαλιστερό. 



Υλικά που χρησιμοποιούμε στην τεχνική Decoupage:

Σχέδια για ντεκουπάζ:
Οι δυνατότητες είναι σχεδόν ανεξάντλητες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε οποιοδήποτε χαρτί όπως εφημερίδες, παλιές ευχητήριες κάρτες, δικές μας φωτογραφίες και βέβαια υπάρχουν και ειδικά χαρτιά για την τεχνική αυτή. Αυτά είναι οι χαρτοπετσέτες, τα ριζόχαρτα και τα χαρτιά Decoupage.

Χαρτοπετσέτες: Αφού κόψουμε τα μοτίβα μας, αφαιρούμε τα λευκά φύλλα και χρησιμοποιούμε μόνο το τυπωμένο.  Είναι απαραίτητο η επιφάνεια να είναι λευκή ή ανοιχτόχρωμη, για να μη χαθούν τα χρώματα της χαρτοπετσέτας. Επειδή είναι πολύ λεπτή και διαποτίζεται, μπορούμε να περάσουμε την κόλλα από πάνω με  πινέλο σιγά σιγά και από το κέντρο προς τις άκρες για να βγαίνει ο αέρας.

Ριζόχαρτα: είναι λεπτά χαρτιά διάφανα τα οποία μπορούμε να κόψουμε με το ψαλίδι ή να ξεφτίσουμε με το χέρι. Απαιτείται λευκή επιφάνεια ή ανοιχτόχρωμη και κολλάμε όπως τις χαρτοπετσέτες.

Χαρτιάντεκουπάζ: είναι χαρτιά αδιαφανή και συνήθως κόβουμε το μοτίβο περιμετρικά με ψαλιδάκι όταν μας επιτρέπει το σχέδιο. Σε αντίθετη περίπτωση σκίζουμε με το χέρι αφήνοντας περιθώριο γύρω από το μοτίβο ανάλογα με το πόσο κοντά είναι τυπωμένα τα μοτίβα και την τεχνική που θα εφαρμόσουμε στο αντικείμενο. Για να κολλήσουμε πρέπει να μουλιάσουμε τα χαρτιά ώστε να μαλακώσουν και να στρώνονται ευκολότερα στην επιφάνεια μας, αφού έχουμε περάσει πρώτα κόλλα.

Επιφάνεια που θα διακοσμήσουμε: 
Η τεχνική αυτή μπορεί να εφαρμοστεί σχεδόν σε κάθε επιφάνεια και αντικείμενο. Από ένα χάρτινο ή μεταλλικό κουτί, μέχρι σε κάποιο έπιπλο ή τοίχο. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες επιφάνειες που μπορούν να διακοσμηθούν:
Ξύλο: Προετοιμάζουμε βάφοντας με gesso ή primer. Αφήνουμε να στεγνώσει καλά τρίβουμε με γυαλόχαρτο και βάφουμε στο επιθυμητό χρώμα.
Γυαλί: είναι μια δύσκολη επιφάνεια που υποχρεωτικά πρέπει να ασταρωθεί. Βάφουμε την επιφάνεια με πινέλο ή ταμποναριστά με σφουγγαράκι. Περνάμε δυο φορές για καλύτερα αποτελέσματα.
Μέταλλο και κεραμικό: Κουβαδάκια, κονσερβοκούτια, παλιά σκεύη κουζίνας, κεραμίδια μπορούν να μεταμορφωθούν. Ισχύει ότι και στο γυαλί.

Υπάρχουν ειδικές κόλλες για την τεχνική αυτή, σε υγρή μορφή ή σε σπρέι και ειδικές κόλλες ανάλογα με το χαρτί που θα κολλήσουμε καθώς και την επιφάνεια στην οποία θα κολληθεί.

Ολοκληρώνοντας το αντικείμενο μας, θα το προφυλάξουμε με πολλαπλές στρώσεις διάφανου βερνικιού. Το βερνίκι αποτελεί και ένα είδος στεγανοποίησης του αντικειμένου μας, κάτι που κρίνεται άκρως απαραίτητο, λόγω της ευαισθησίας του χαρτιού.



Καλή επιτυχία με τις δημιουργίες σας!
Αν έχετε επιπλέον απορίες ή θέλετε να μάθετε όλες τις λεπτομέρειες αυτής της όμορφης τεχνικής μπορούμε να σας βοηθήσουμε βήμα - βήμα με τα εβδομαδιαία σεμινάριά μας.






0 σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου